2009 yılına göre okuma alanında bir iyileşme sağlansada bir çok avrupa ve asya ülkesi bu alanda Alman öğrencilerden daha iyi durumda.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı OECD organizatörlerinden von Meyer Alman öğrencilerinin ikinci ligten birinci lige çıktığını ancak şampiyonlar liginde oynamaktan çok uzak olduğunu söyledi. Araştırmaya göre en iyi öğrenciler Güney Kore ve Fillandiya’da. Alman Eğitim sistemini eleştiren OECD uzmanı von Meyer, eğitim sisteminde öğrencilerin başarısının hala ailesinin sosyal durumuyla yakından ilgili olduğunu ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.
OECD’nin Pisa Araştırması’nda 15 yaşındaki öğrenciler arasında okuma ve okuduğunu anlama kabiliyeti ile matematik ve fen bilimleri ele alındı. Araştırmaya 65 ülkeden yarım milyon öğenci katıldı.
Alman Eğitim Sisteminin Üvey Evlatları
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yeşiller Partisi Federal Milletvekili ve Göç ve Entegrasyon Sözcüsü Memet Kılıç, bu durumu Alman Eğitim Sisteminin Üvey Evlatları olarak değerlendirdi.
Kılış, Almanya’da genellikle aksaklıkların üstesinden gelmeye çalışırken sorunun kökeninde yatan yapıya ve bunun nedenlerine eğilinmektense semptomlarla mücadele ederek vakit harcanmasını eleştirdi.
Buna örnek olarak da, Pisa Araştırması’nın göçmenlerin çocuklarına ilişkin vurguladığı zayıf noktalarla ilgili yaşanan durumu gösterdi.
Araştırmanın yeni sonuçlarında gözlenen hafif iyileşme emarelerine rağmen, yetiştikleri sosyal köken göçmen ailelerin çocuklarının önünde set oluşturmaya devam ediyor diyen Kılış, sözlerini söyle sürdürdü:
“Çok kademeli eğitim sisteminde ve okulları sosyal sınıfları sürekli kılan bir anlayışta ısrar edildiği müddetçe, bu çocukların kaderi başarısızlığa mahkum olacaktır. Daha iyi bir gelecek için çok katmanlı okul yapısı ortadan kaldırılmalı ve yerine geniş kapsamlı tamgün okullar kurulmalıdır.”